Thursday, July 7, 2011

Mesin Kelapa

Apabila aku tiba jer dari umah(balik bercuti).. Mak aku bagitaw yang MESIN KELAPA dah rosak... Orang Terengganu menamakan MESIN KELAPA sebagai MESIN NYOR.. kerana... Buah KELAPA dalam loghat TERENGGANU adalah BUAH NYOR.... jadi.. terbentuk satu ciptaan nama MESIN NYOR...


Tanpa melengahkan masa... aku pun dengan pantas kilat+petir menuju ke arah mesin itu... brekkkkkkkkkkkkkkkkk.... ish2... nyaris2 nak terlanggar... kalau terlanggar tak dapat jupe AWEK dalam MIMPI-NUR FATHIA...laju sangat kilat+petir....
laen kali guna kilat jer.... itupun sudah cukup...


Aku pun buat pandai semasa check MESIN KELAPA.... Maklumlah.. Mak yang suruh tgk... (Anak Mithali)
Aku pun bermonolog dalam kepala otak.. "Nak bukak cam mana nin mesin nin???"....
Habis semua subjek yang  aku belajar dekat UIA diingtkan kembali untuk menyelesaikan masalah ini...... Tiba2 aku dapat satu ilham.... aku kaji sekali lagi struktur mesin ini..... aku try menterbalikkan mesin.. kaki duk atas,kepala duk kat bawah.... Rupa2 nyer kat bawah tak ada cover...
keadaan MESIN NYOR diterbalikkan.... KESIAN!!! tgh fening tu....
         


aku pun angkat kat tempat yg cerah untuk memudahkan kerja baik pulih... Kalau buat kerja kat tempat gelap,laen pulak jadinyer...First sekali,aku cabut wayar2 yg berkenaan...Mak aku bgtaw.mesin ini just rosak kat sambungannya..... aku cabut satu persatu dengan cermat dan teliti......
Peralatan yang digunakan... CANGGIHKAN???


wayar yang aku telas DICABUT....
Then,aku mengopek wayar-wayar yg telah aku cabut dengan meggunakan pisau... ada pemotong wayar kan senang.. tak payah aku menggunakan pisau dan kuku... kesian kat kuku aku.... dah tak berapa sihat.... merajuk agaknya...


selepas keje mengopek selesai...maka dengan itu,kerja sambung-menyambung wayar dilakukan....  masa nak sambung ada masalah yang timbul... aku  blur wayar yang mana satu patt disambung.. silap2 meletup umah aku.... aku tarik nafas pnjg2... aku mengambil keputusan...aku menggunakan keyakinan untuk menyambung wayar2 yg telah aku cabut......PENTING keyakinan dalam menyelesaikan masalah....TIPS YG BERGUNA... jadi.. aku KENA YAKIN yang aku akan dapat jupe dengan NUR FATHIA...






proses penyambungan yang bermasalah.... PENING2....


Selepas siap proses sambung menyambung... aku pun mahu mengetest hasil kerja aku....  Dengan itu,berlakulah dialog antara aku n mak..


Aku:Mak?.. Dah ciap dah pasang.. Nak test kat ana???
Mak:Test kat plat tv... Tutup tv dulu... nantikan meletup lak.....


mak aku pun kata macm tu.... TENGAH DALAM KEADAAN YAKIN... aku pun SWITCH ON... FUHHH....MESIN NYOR berfungsi dengan putaran yang laju... YESSSS.... aku BERJAYA.... -mesti NUR FATHIA bgga ngan aku.... hehehehehe.... "perasan jer lebih aku nin"---.....


hasil keje AKU.... KEMASKAN?????


Test MESIN..... Laju!!!!




Tengah2 mencapai kejayaan.... mesin itu tidak berfungsi apabila aku test kali ke2... motor die bergerak tapi kepala die tidak berputar... maka dengan itu,bukan salah aku... Motor die yang bermasalah.......susah2.. tak dapat lah mak aku nak menggunakan MESIN NYOR kat umah...




PENGUMUMAN:
Kepada BUDAK2 atau PELAJAR2 dalam bidang MEKANIKAL atau yang berkaitan dengan nyer... Sila hulurkan bantuan anda... SUMBANGAN ANDA AMAT DIHARGAI...


Sekian, terima kasih.


Yang Ikhlas,
husin
(NIK MOHD FAHMI)
Blogger.


       

10 comments:

Diary oF Mine said...

hahaha... x hbis2 nurfathia dia... mmg pndai.... klau sy msti antar kedai da...

husin said...

diary of me:baiki.. tapi ko lagi...

Ain_ Suke Senyum said...

salm ain singgah sini .
nak mintk tlg cument entry ni leh ?

http://zurain93.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

tq

husin said...

ain... dalam proses....

AL AZRUL said...

tk pyah reapir sndri... antar kedai je..
haha...
aku bdak engnring, klu brg rosak..antar kedai jgk...haha

yui92 said...

tp kira power la mampu merepair... =p=p=p

CWL wanie LovelA said...

sakan project

husin said...

al azrul:kedai jauh sgt... tu masala nyer

yui92:power kurg sikit...

wanie:projek tak menjadi... esok ada projek baru lak

nur yasmin said...

wahhh.. pandai nye.. :) leh la anta sy punya mesin basuh nanti. :)

husin said...

leh gak???