Monday, July 18, 2011

Urat Putus...

Segala persoalan aku telah terjawab pada pgi takd.....

Hari aku bgn,mandi dan bersiap dengan begitu awal... Aku ada oppointment dengan DOKTOR....
Temujanji aku pada pukul 8 pagi... Jadi... Aku kena gerak awal......

Sampai di hospital aku ambik angka giliran.... Apabila angka giliran dipggil... aku mengeluarkan duit sebanyak RM5 untuk membayar kos perubatan.... Selepas membayar RM5,aku sekali lagi aku mendapat no giliran... No giliran ini untuk KLINIK ORTHOPEDIK... Tanpa melengahkan masa,aku menuju ke KLINIK ORTHOPEDIK....

Sebelum aku berjumpa dengan DOKTOR,aku dikehendaki membuat X-RAY.

Selepas 2 jam,aku pun dipanggil oleh NURSE untuk berjumpa dengan DOKTOR....

First sekali,DOKTOR bertanya sama ada aku sakit or tak.. Aku jawab still sakit lagi.....
Aku baru nak bertanya Dr tentang lutut aku.... Tak sempat aku nak bertanya,Dr memberitahu yang URAT di bahagian lutut aku telah PUTUS.... dan menyebabkan aku berasa sakit dan tidak seimbang....

Dr menasihati aku supaya membuat operation... dan kos operation sebanyak RM5000...

Operation penyambungan Urat ada dua peringkat....
1)Skop-Memasukkan kamera tube ke bahagian lutut aku untuk melihat dengan jelas.
           -Luka dari pembedahan ini lbh kurang 2-3cm...
           -Tempoh untuk sembuh adalah 2 minggu...
2)Sambungan-Pembahan menyambung urat aku yang putus
                     -mengambil urat di bawah lutut dan meyambung urat yang telah putus
                     -mengambil masa dalam 2 jam untuk pembedahan
                     -Tempoh untuk sembuh dalam 2 bulan....

Ketakutan ada dalam diri aku untuk membuat pembedahan... Aku pun bertanya kepada Dr kesan jika tidak melakukan operation.
-Dr memberitahu yang lutut aku akan haus kerana berlaku penggeseran
-kemungkinan aku terpaksa memakai lutut besi suatu hari nanti
-aku tidak boleh melakukan aktiviti yg berat

Aku tidak taw nak mengambil keputusan... Aku mengambil keputusan untuk berbincang dengan family....

11 comments:

MAISHARAH said...

emm sabar wak..smoga yg terbaik sentiasa dgn awak:)

n semoga tbah hadapi dugaan ni

MAISHARAH said...

emm sabar wak..smoga yg terbaik sentiasa dgn awak:)

n semoga tbah hadapi dugaan ni

Rozita said...

dugaan ni.. buat keputusan yg betul okey!

husin said...

maisarah:thanks

rozita:insyaallah...

Cik Tasya merapu said...

sabar yer :)

fara ain said...

huhu jd mcm mmber
dkt sblan da oprate ..
kes dy mcm awk la..
kena pke tongkat loni..
ayoyo sbar yea..
smoga cpt smbuh :)

husin said...

cik tasya:sabar2

fara ain:yer ker? susah gak mcm nin

Syera Cullen said...

get well soon!!!!! takziah~

Suhazli said...

harap bro fahmi sabar ye?ujian tu..jgn fikir bukan2 sudah la..

da panggil nama fahmi..haha

husin said...

syera cullen:thanks

suhazli:insyaallah

lieynanilaz said...

semoga keputusan yg diambil akan membuahkan hasil yang baik....moga tabah.....:)